Местни данъци и такси 2012

Местни данъци и такси 2012данък сгради и такса смет, данък МПС
dw navsiakade Местни данъци и такси 2012

През 2012 по всичко изглежда отново ще има неуредици с местните данъци и такси. Голям брой от общините в страната все още не са подготвили данъчните си ставки. Абсолютен факт е, че местното самоуправление ще се изложи за пореден път, а в бързината ще се получат множество грешки и недоразумения.


Докато данъците за превозните средства си остават все така абсурдни (колкото по-нов и екологичен е един автомобил, толкова по-голям данък заплаща; абсолютно игнориране на Евро нормите за вредни емисии), то при такса смет и битови отпадъци се очаква известно раздвижване. Недоволството на много собственици на повече от един имота предизвика умствено раздвижване в държавните и общински управници и те най-после си зададоха смисления въпрос – трябва ли и редно ли е един човек да плаща повече от една такса смет и трябва ли изоставените и неизползваеми имигрантски жилища да бъдат облагани с такава такса.

И докато досега се правеха минимални отстъпки при декларирането на неизползваем имот, то сега в много общини такса смет ще отпадне напълно. Наложи се дори и омбудсманът на Република България да напомня на варненската администрация, че в Закона за местните данъци и такси това правото на гражданите е много добре упоменато. И въпреки всичко много общинари в страната се правят на неразбрали и се чудят как да извъртят това тълкование и отново да си съберат изцяло апетитната такса за битови отпадъци.
В случая общинските администрации нямат никакво право да се оправдават с неуредени текстове в закона или с централната власт, тъй като всички знаем, че всяка община индивидулано определя данъчните ставки и ако има някакво недоразумение при изчисляванвто и събирането на местните данъци и такси, то ще е благодарение именно на общинските служители, а не на правителството или някаква друга ‘върховна’ власт.


данък мпс 2012, данък сгради 2012