Ферма за охлюви – отглеждане на охлюви в Българияe6fda4fbb696015f99084ee97229249a Ферма за охлюви   отглеждане на охлюви в България

Ферма за охлюви – отглеждане на охлюви в България
Малки семейни ферми за охлюви с площ 10 дка могат да станат хит в селските райони. Инвестицията е еднократна и е в размер на 25 000 евро. След нулева година, на втората приходите от фермата, при спазването на технологията на отглеждане на мекотелите, достигат средни нива 30-40 000 евро. Това е цената на 10 тона готова продукция или около 1,2 млн. броя охлюви. Още на втората година цикълът се затваря и продукция има всяка година. Фермата, с еднократно зареждане, съществува 15 г, през които охлювите се възпроизвеждат.

Това обясни във Варна проф. Джовани Авания от Международния институт по охлювъдство в северноиталианския гр. Кераско. Професорът е зам.-кмет на градчето и е на двудневно посещение с делегация на общината, в която са включени и бизнесмени, в гр. Аксаково.

Италианецът се занимава с охлювъдство над 35 години. Според него в Италия има 8000 ферми за охлюви, а извън нея, само в Европа – още 5000. Проблемът е, че в България те са твърде малко и се разчита на дивите охлюви. “Тяхното събиране и продажба, съгласно европейското законодателство, е забранено през пролетта и лятото”, обясни професорът. В същото време в световен мащаб консумацията на месо от охлюви се увеличава с бързи темпове. Изходът е в отглеждането на култивирани охлюви при специални условия и прецизна технология. Тя изключва използването на фуражи и залага на естествената паша.

Според проф. Авания в България нещата не вървят, защото има проблеми в самата браншова организация на охльовъдите и неразбории при изкупуването на охлювите. Институтът в Кераско предлага пряко договаряне с фермерите. Те получават гарантиран пазар и цена от 3 до 5 евро за килограм, съобразно качеството на охлювите. Фермерите са длъжни да спазват стриктно технологията на тяхното отглеждане, разработена от института. / в. Труд

Отглеждането на охлюви като бизнес

Деликатес с къща на гърба – размножаване на охлюви

Ежедневно се оказват грижи за осигуряването на храна, поддържането на оптимална температура, светлина и хигиена – фактори, оказващи влияние на жизнената активност на охлювите. Парка е защитен от възможност за нападение на охлювите от различни вредители.
Храненето се извършва с пълноценен комбиниран фураж за охлюви с контролирана стойност на хранителните елементи. Качественият фураж оказва благоприятно влияние за подобряване вкусовите им качества.