Най-добрите автомобили на староНай-добрите автомобили на старо

Интересът към употребяваните автомобили в България е огромен, като за това си има съвсем ясни причини. Един от основните доводи при пукупка на кола на старо е пестенето на средства и невъзможността за покупка на нов автомобил. При покупката на употребяван автомобил има много въпросителни и неизвестни, които могат да ви докарат много главоболия и разходи. За това е хубаво предварително да се направи подробно проучване за да сте сигурни в избора си. Или както англичаните обичат да казват ‘не съм толкова богат, за да си купувам автомобил на старо’.
Днес ще отделим малко време за най-добре представящите се автомобили на старо. Те са от различни категории и ценови сегмети, така че да има за всеки интерес по нещо.

opel corsa Най добрите автомобили на старо
Опел Корса

Ще започнем с класа на мини-тата, градските автомобили с многофункционална употреба. Тук един от най-добре представящите се екземпляри е с немско потекло и е продукт на концерна GM. Опел Корса показва завидни качества и изключителна издръжливост при почти всички свои поколения. Варианта на производство след 2001 до 2007 се наложи на европейския пазар за малки автомобили и заедно с Фолксваген Поло са абсолютни лидери в търсенето на малки градски автомобили.
Корса разполага с атрактивен дизай, просторен интериор и необходимите за класа екстри.
Опел Корса е изключително икономичен почти във всички свои вариации, като по-новите дизелови модели постигат около невероятните 3.5 – 4.5 среден разход на гориво. Нашата препоръка при търсене на употребявана Корса са моделите след 2002 1.2 бензин и малко по-новите 1.7 дизел. И с двата агрегата автомобила е изключително пъргав и икономичен.

 Най добрите автомобили на старо
Фолксваген Поло

Друг изключително успешен представител при градските автомобили е Фолксваген Поло. Един много надежден, икономичен и функционален автомобил.

 Най добрите автомобили на старо
Renault Clio

И едно френско предложение в този клас – Рено Клио изключително здрав, просотрен и надежден малък автомобил с невероятна функционалност. Моделите след 2003 до 2008 са характерни с модерни двигатели и обурудване, за това и те са най-търсените. Малко по-ниската цена (в сравнение с немските и японските представители) правят Клио изключително изгодна покупка.

opel astra Най добрите автомобили на старо
Опел Астра

При представителите на най-популярния клас в България, този на хетчбеците два автомобила се отличават с изключителна надежност и качество на изработка. Опел Астра Г и Тойота Корола са отличниците в този клас. Предимствата на Астра-та са ниската цена при покупка на автомобил на старо, както и изключително ниските експлотационни разходи. Гамата от двигатели и модели на Астра е изключително богата, като освен хетчбек може да закупите комби, седан и спортно купе. Двигателите са икономични, а ходовата част здрава и надежна, като моделите от 2001 до 2005 са едни от най-търсените.

toyota corolla Най добрите автомобили на старо
Тойота Корола

Тойота Корола е с малко по-висока цена при покупка на старо и с малко по-високи експлоатационни разходи, но като цяло автомобилът е много надежден и удобен. Моделите от 2003 до 2007 са предпочитани при търсене в автокъщите.

В средния клас, който е изключително пренаселен в последните години бихме ви препоръчали един японски и един немски представител.

Toyota Avensis 2001 Най добрите автомобили на старо
Тойота Авенсис

Тойота Авенсис се наложи в последните години, като един от лидерите на европейският пазар и само някои проблеми при сглобките на ‘европейските’ Авенсис-и развалят иначе отличното впечатление. От представителите на старо бихме препоръчали фейслифт моделът 2002-2003 с бензиновите двигатели 1.6 VVT-i 1.8 VVT-i, както и дизеловият 2.0 D-4D. Изключително надежден автомобил.

Другият успешен представител в средния клас е БМВ 3-та серия в моделния й вариант от 2001-2004. Това е един качествен, надежден автомобил, може би най-доброто качество от баварската компания. Автомобилът разполага с богата гама от бензинови и дизелови агрегати, които са мощни, надежни и сравнително икономични. Като недостатък можем да посочим ограниченото вътрешно пространство и донякъде високата цена на старо.
bmw 3 series 2001 Най добрите автомобили на старо
БМВ 3-та серия

Ако пък иамте нужда от семеен ван или автомобил с малко по-големи възможности от комбито, горещо ви препоръчваме Опел Зафира и по-конкретно моделите от 2001 до 2006
. Зафира-та на Опел е един многофункционален и надежден автомобил, който предоставя възможност и за използване на 7-седящи места. Цената на Зафира при покупка на старо е изключително добра, а възможностите на този автомобил за многобройни.

 Най добрите автомобили на старо

Друг качествен представител в този клас е Фолксваген Туаран, но той е с малко по-висока начална цена и по-високи експлоатационни разходи.

В класа на паркетните лъвове или така наречените SUV-та няколко автомобила правят наистина голямо впечатление. BMW X3 е един от най-качествените автомобили прозивеждани някога от баварската компания. В последните няколко години X3-ката на БМВ обра множество награди за качество надежност, вкючително на ADAC и Dekra. Като един от малкото недостатъци на този автомобил може да посочим изключително високата му цена при покупка на старо.

2004 BMW x3 Най добрите автомобили на старо
BMW X3

Друг отличник в този клас е Nissan X-trail. Едно от малкото градски SUV-та, което разполага и с отлични офроуд възможности. Автомобилът се характеризира с просторно купе, икономични дизелови агрегати и качествено 4×4 задвижване. Цената му на старо също не е много висока, предвид многобройните качества на X-trail. Странното е че у нас този автомобил не се радва на особена популярност, засенчен от по-масовите представители, като Toyota RAV4 и Hyundai SantaFe, които далеч нямат способностите на един истински джип, какъвто е Nissan X-trail.

2004 Nissan X Trail 2 2 dCi Най добрите автомобили на старо
Nissan X-trail

При по-големите SUV абсолютен хегемон на пазара е BMW X5. Още от излизането си на пазара през 1999-та бавареца е безспорен лидер в този клас. Доказаните качества на този джип напълно оправдават сравнително високата му цена. Но и да не забравяме, че освен като работно магаре X5 може да бъде използван и като луксозно средство за придвижване, като може да бъдете сигурни, че BMW X5 ще се справи еднакво добре и с двете задачи.

BMW X5 Най добрите автомобили на старо
BMW X5

гражданска отговорност 2012